luni, 11 aprilie 2011

Briose rapide

In timp ce fierbeam cartofii pentru piure mi-am dat seama ca nu am facut nimic dulce...trebuia ceva simplu, rapid si gustos. Asa ca am incercat o reteta de briose gasita mai demult pe net:

230 g faina
1 ou
175 ml apa/lapte
150 g zahar pudra
60 g unt
10g praf de copt(1 pliculet)

Oul si zaharul se amesteca bine cu telul apoi se adauga untul topit si apa/ laptele. Se omogenizeaza totul si se adauga faina amestecata in prealabil cu praful de copt. Se amesteca bine cu un tel si se poate lasa asa sau puteti adauga o lingura de cacao si/sau alte arome.

Daca nu aveti tava pentru briose nu e nici o problema deoarece puteti folosi doar formele de hartie speciala doar ca puneti 3 bucati pentru fiecare briosa. Eu am o tava pentru 6 briose pe care am folosit-o impreuna cu hartia speciala de briose ca sa nu mai fie necesara ungerea formei - cate o hartie in fiecare adancitura a tavii. Cum din compozitie ies mai multe briose decat in tava mea si nu doream sa coc in etape, am folosit si o tava normala in care am pus compozitia de briose in 3 forme de hartie si am bagat totul la cuptor la aproximativ 200 grade celsius timp de 15 minute. Se incearca briosele cu o scobitoare ca sa ne asiguram ca sunt facute.

La final am obtinut 18 briose foarte gustoase si timpul necesar este de aproximatix 30 de minute...eu zic ca merita.



Daca va amintiti am facut briose din compozitia de negresa...trebuie sa recunosc ca acelea au iesit mult mai bune dar si timpul necesar pregatirii este mult mai lung si compozitia este mai complexa.
In cazul in care coaceti briosele doar in hartie de copt nu vor creste foarte mult in afara hartiei ci mai degraba aplatizate deoarece cresterea compozitiei nu intampina prea mare rezistenta din partea hartiei de copt cum se intampla in cazul unei tavi speciale pentru briose. Briosele de pe randul de sus sunt cele facute in tava speciala - daca va uitati la majoritatea nu se vede deloc hartia de copt deoarece compozitia a crescut in afara formei (ultimele 2 au avut mai putina compozitie si de aceea se vede hartia)  pe cand la tot randul de jos este vizibila hartia - acestea sunt coapte doar in hartie.

Cred ca si reteta de azi se poate imbunatatii de exemplu se poate amesteca zaharul doar cu galbenusul de ou si adaugarea albusului (batut spuma) sa se faca la final dupa adaugarea fainii  - astfel compozitia ar deveni mai fina si mai pufoasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu