marți, 26 aprilie 2011

Masina de paine - diverse retete

Am masina de paine de vreo 5 ani si abia acum am incercat sa fac cozonac si pasca. Adevarat, masina de paine s-a ocupat doar de framantat si dospit.

In mod normal o folosesc pentru paine si am o reteta care nu da gres niciodata:

250 ml apa/lapte
2 linguri ulei de masline
450g faina
1.5 lingurite drojdie uscata
1 lingurita sare
1 lingurita zahar

Se pot adauga dupa gust seminte de floarea soarelui sau de dovleac, se mai poate adauga un cartof fiert si pasat, etc. De asemenea se poate amesteca faina alba ce cea integrala in orice proportie, important sa avem cantitatea finala de faina de 450 g. Nu uitati ca adaugarea de faina integrala face painea mult mai densa si va creste mai putin. Cantitatea maxima de faina integrala folosita de mine a fost 150g si painea a crescut la jumatate fata de una cu faina obisnuita.

Ce am observat este ca e bine sa gasim o reteta care functioneaza si sa o folosim. Am incercat sa fac o paine mai mica folosind cantitatile exact la jumatate...dar nu am obtinut nimic, pur si simplu nu am obtinut o coca cu o consistenta potrivita deci am renuntat sa mai incerc sa fac experimente legate de cantitati si ingrediente, folosesc reteta de baza la care mai adaug diverse seminte.

Anul acesta am incercat o reteta noua de aluat pentru cozonac. Reteta este luata de aici: http://www.bucataras.ro/retete/cozonac-pufos-si-gustos-la-masina-de-paine-358.html

Am folosit programul normal de paine dar am avut grija sa opresc aparatul inainte de inceperea coacerii. La un moment dat aluatul era foarte aproape de capacul masinii asa ca am scos o parte din el si l-am pus la dospit pe aragaz intr-un castron acoperit cu un servet. Cuptorul era cald deoarece bagasem nucile la prajit deci era suficient de cald in bucatarie. Cand a terminat masina de dospit am scos totul in castron si am inceput pregatirea pentru pasca.

Am folosit o tava rotunda teflonata pe care am uns-o cu un pic de unt. Am pus o foaie de aluat pe fundul tavii. Pentru laterale am pregatit o impletitura din aluat. In centru am turnat compozitia de branza obtinuta din 2 pachete de branza de vaci grasa, 2 oua si zahar dupa gust; totul amestecat bine la robot - apoi am adaugat multe stafide ce au stat cateva ore intr-un amestec de lapte caldut si esenta de rom. Am lasat pasca pregatita pe aragaz inca vreo 15 min ca sa mai creasca putin aluatul si apoi la cuptor la 160 grade timp de vreo 50 minute. Impletitura de aluat a fost unsa cu ou batut amestecat cu putin zahar.

Pasca a fost verificata dupa vreo 30 minute ca sa-mi dau seama daca focul e potrivit sau daca mai trebuie lasata sau nu. Cand am considerat ca e gata am scos-o din cuptor si am lasat-o pe aragaz acoperita cu un prosop de bucatarie.

In timp ce pasca era la cuptor m-am ocupat de cozonaci. Am intins cat de bine am putut o foaie de aluat si am pus un amestec de albus de ou batut, nuca si cacao, apoi extra nuca si extra stafide. Am rulat foaia si am pus cozonacul in forma de cozonac unsa cu un pic de unt. Ambii cozonaci au stat la dospit pe aragaz cam 30 min (avand in vedere ca pasca era inca in cuptor). Am uns cozonacii cu o cantitate generoasa de ou batut amestecat cu zahar si apoi a urmat coptul la 160 grade timp de 45 minute. Cand au fost gata i-am scos din cuptor si i-am lasat la racit acoperiti.

Am si dovezi fotografice, din pacate (sau fericire) s-a mancat tot.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu