sâmbătă, 19 februarie 2011

Negresa si briose cu cirese

 Negresa...reteta pe care o folosesc de ani de zile...super bun. De data asta sa incercam ceva nou: briose din aluatul de negresa cu cirese presarate deasupra.

Pentru negresa avem nevoie de 400 g zahar, 200 ml apa sau lapte, 50 g cacao (eu folosesc de la Dr Oetker), 200 g unt, 3 oua, 250 g faina, 1 plic praf de copt si 2 linguri zeama de lamaie. O sa mai aveti nevoie si de putin zahar pentru cand se va bate albusul de ou. Puteti adauga si esenta de rom in prajitura dar eu prefer sa folosesc ceva mai exotic: apa de flori de portocal - se gaseste in supermarketuri in zona de mancare orientala. Puteti incerca cafea cu apa de flori de portocal, e delicios.

Totul este extrem de simplu: apa/laptele se pune la foc mic impreuna cu zaharul si cacaua, se amesteca pana se dizolva zaharul si se incorporeaza toata cacaua; se creste un pic puterea focului pana lichidul da in cateva clocote. Reducem puterea focului la minim si adaugam untul- eu il tai in mai multe bucati ca sa se topeasca mai repede. Amestecam usor pana se topeste si se incorporeaza tot untul. Crestem iar puterea focului ca sa dea in cateva clocote si apoi stingem focul. Lasam amestecul cateva ore sa se raceasca.

Cand amestecul s-a racit separam albusurile de galbenusuri, pregatim zeama de lamaie pentru stins praful de copt, ungem tava in care vom coace negresa cu putin ulei si o tapetam cu faina si incalzim cuptorul la 180 grade celsius astfel avem totul pregatit.

Adaugam in amestecul racit galbenusurile pe rand si amestecam bine apoi adaugam toata faina odata.



Incepem sa incorporam faina amestecand usor, pe loc fara a agita prea mult faina. Amestecul e suficient de dens astfel incat amestecand usor se se incorporeze faina putin cate putin fara a face cocoloase. Asta e partea cea mai dificila...dureaza ceva timp si te doare mana. Sa nu mai vorbesc de impulsul de a amesteca repede, peste tot ca sa termini odata...dar trebuie sa fii puternic...gustul negresei va recompensa acest efort.

 E timpul sa stingem praful de copt cu zeama de lamaie, pentru cine nu a facut asta niciodata va asigur ca nu e foarte greu: intr-o cana se pune continutul plicului de praf de copt si se adauga cele 2 linguri de zeama de lamaie, la contactul celor 2 se formeaza o spuma, amestecam bine ca sa ne asiguram ca tot praful s-a transformat in spuma. Adaugam spuma la amestecul de prajitura si amestecam usor ca sa iasa un aluat aerat.


E timpul sa incepem baterea albusurilor- eu am folosit robotul de bucatarie: am pus albusurile si o lingurita de zahar pudra si am pornit robotul la viteza maxima. Cand s-a format spuma de ou am oprit robotul si am mai pus o lingurita de zahar pudra si am pornit robotul din nou.

Revenim la aluatul de prajitura unde e timpul sa punem o lingura de apa de flori de portocal (sau esenta de rom). Amestecam totul, nu va speriati daca vi se pare ca aluatul e prea lichid, totul e asa cum trebuie.

Incepem sa adaugam albusul de ou, putin cate putin amestecand de jos in sus nu circular astfel vom obtine un aluat foarte aerat.

 

In mod normal totul e gata de pus la cuptor. Asta daca nu vrei da faci diverse experimente cum fac eu.

Azi mi-am cumparat o tava mica pentru briose asa ca am vrut sa o testez: tava e pentru 6 briose, am pus hartie speciala pentru briose in fiecare lacas si am pus cam 1 lingura plina de aluat avand grija sa nu dau pe tava ca sa nu miroasa a ars la copt. Deasupra am pus cateva cirese scurse de apa si amestecate cu putina faina ca sa ramana la suprafata si sa nu cada spre baza briosei. Ciresele au fost din cele congelate cumparate din supermarket, le-am scos la dezghetat cand am inceput pregatirea negresei.

                         

Acum sa bagam totul la cuptor: am ales tava pentru negresa in asa fel incat sa am loc pentru ambele tavi in cuptor in acelasi timp. La 180 grade briosele au avut nevoie de cam 25-30 minute iar negresa de cam 40-45 minute. Pentru a ne aigura ca totul copt folosim o tepusa pentru frigaruie cu care intepam din loc in loc prajitura - daca tepusa iese curata prajitura e gata, daca pe tepusa avem inca aluat, mai trebuie lasata un pic si reverificat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu