O intrebare care revine obsesiv, zilnic, in jurul orei 10...noi ca mancam azi?...si se reuneste grupul de lucru format din colegii de birou ca sa dezbatem un subiect vital.
Maine voi raspunde: eu am de acasa ;-).
1. Pulpa de pui la cuptor
Se pun pulpele de pui la marinat peste noapte impreuna cu ulei de masline, vin alb, o lingurita de sos de soia, o lingutita de sos de rodii, un pic de cimbru, un pic de ghimbir (pudra), cateva foi de dafin, boabe de piper si boabe de mustar. A doua zi dimineata am pus in apa rece si prunele uscate si afumate ca sa mai elimin din mirosul de afumat, le-am lasat cam 30 min si apoi le-am spalat in cateva ape; am curatat si samburii si am mai spalat in cateva ape.
Intr-o tava am asezat pulpele de pui, cateva rondele de cartofi, ardei copti taiati fasiute, o jumatate de ceapa taiata feliute si prunele uscate. Am pus cateva linguri din marinata, un pahar mic de vin alb si 3-4 pahare de apa; am bagat totul in cuptorul incins la 180 de grade celsius. Coptul a durat cam 1 ora dar din cand in cand aveam grija sa torn cu lingura din sosul din tava peste carnea de pui ca sa ma asigur ca nu se usuca carnea prea mult. Rezultatul nu mai are nevoie de cuvinte:
2. Pasta misterioasa ce arata ca un humus dar la gust seamana cu fasolea batuta...ce sa fie? ce sa fie?
Nimic altceva decat pasta de linte rosie (la fiert devine galbena). Lintea este inrudita cu fasolea de aceea gustul si consistenta sunt asemanatoare. La fel ca si fasolea poate cauza probleme digestive daca nu se elimina coaja. Lintea este de mai multe feluri: rosie/portocalie (de care am avut eu si despre care am citit ca nu are coaja), maro si verde (cea verde are sigur coaja pentru ca m-am pacalit odata si la finalul fierberii aveam un amestec ciudat de boabe foarte mici si multe coji).
Foarte important este ca la fiert isi dubleaza cantitatea deci tineti seama de asta.
Pentru fiert proportia este de 1 parte linte: 2 parti apa - la fiert se umfla si face si putina spuma daca focul e dat tare, cel mai bine este sa fie fiarta la foc mic.
Pasta de linte se prepara foarte usor si este extrem de gustoasa: se curata lintea si se pune la inmuiat (dar nu este obligatoriu la lintea rosie, inmuiata fierbe mai rapid), se spala in mai multe ape. Se pune la fiert respectand proportia linte:apa de mai sus - din punctul meu de vedere fierberea lintei seamana foarte mult cu fierberea orezului, la foc mic ca sa nu se prinda de cratita si amestecat din cand in cand, dureaza cam 30 min pentru lintea rosie inmuiata. Ca sa-mi dau seama daca e fiarta gust un pic.
In cazul in care la inceputul fierberii ati pus prea multa apa puneti lintea fiarta intr-o sita si eliminati excesul de lichid. Restul merge in blender (mixer/robot dupa preferinta). Eu am amestecat cu putin ulei, am adaugat ceapa tocata fin, sare, o lingurita de chimen si pentru aspect niste sare cu verdeata (se gasesc rasnite ce contin amestec de verdeturi si sare).